Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
Wederopbouw

Cordaid-huizen blijven staan na Matthew

Na de grote aardbeving van 2010 heeft Cordaid onder andere 6.600 aardbevings- en cycloonbestendige huisjes gebouwd in Haïti. In de hoofdstad én op het platteland. Ze hebben orkaan Matthew goed doorstaan.

Huizen die met hulp van Cordaid zijn gebouwd blijken dus te doen wat ze moesten doen: blijven staan in extreem natuurgeweld. Veel ‘gewone’ huisjes verloren in de orkaan hun daken, vielen in puin of waaiden weg. Maar die van Cordaid bleven staan.

Het verschil zie je op deze twee foto’s, boven een gewoon huis, onder een Cordaid-huis.

haiti_huis_thumb_500x340

haiti_huis_2_thumb_500x340

Gewoon en toch orkaanbestendig

Wat ook meteen opvalt is dat de huizen op deze foto’s eigenlijk veel op elkaar lijken. Mensen wilden dat de ligging, inrichting en aanblik van hun nieuwe huizen traditioneel Haïtiaans was. Geen rijen of hele wijken op een nieuwe plek, maar gewoon hun vertrouwde huizen op een vertrouwde plek.

Wat maakt ze dan toch anders? Waardoor zijn ze bestand tegen aardbevingen en cyclonen?

  • Het design maakt ze én flexibeler en sterker
  • De daken zijn beter verankerd
  • De huisjes staan op een betonnen fundering
  • Er is gebruik gemaakt van ferrocement of gewapend cement

Het mooie is dat deze huizen niet eens veel meer kosten dan huizen die niet bestand zijn tegen natuurgeweld. En we zijn maar wat blij om te zien dat het echt werkt.

Help ook nieuwe slachtoffers aan betere huizen

Naast noodhulp willen we de slachtoffers van Matthew in de toekomst ook helpen aan betere huisvesting. Net zoals we dat hebben gedaan voor duizenden slachtoffers na de ramp van 2010. Help ons om dat mogelijk te maken.