Sla het menu over en ga direct naar de content van deze pagina. Sla het menu over en ga direct naar zoeken.
Mosul

Hulp aan slachtoffers Mosul

Een coalitie van onder andere het Iraakse leger en Koerdische troepen is begonnen met een grootscheeps offensief om Mosul te heroveren op IS. Cordaid bereidt zich voor op de verwachte vluchtelingenstroom.

De VN verwacht dat meer dan een miljoen mensen de stad zullen ontvluchten. Mosul telt 1,8 miljoen inwoners. “De onzekerheidsfactor is groot”, zegt collega Paul Borsboom vanuit het nabijgelegen Erbil. “Intussen leggen we voorraden aan van water en andere noodhulpgoederen voor wat komen gaat.”

Worst case scenario Mosul: 1,5 miljoen vluchtelingen

IS heeft al aangekondigd burgers niet zomaar te laten gaan tijdens de slag om de stad. Toch wordt verwacht dat honderdduizenden –  en volgens de VN in het slechtste geval zelfs 1,5 miljoen mensen – het aangekondigde geweld zullen ontvluchten.

Opvangkampen niet toereikend

Cordaid Noodhulpcoördinator Paul Borsboom was vanuit Erbil, een stad op zo’n tachtig kilometer van Mosul, in gesprek met de NOS. “Op een dergelijke toestroom is de humanitaire gemeenschap maar gedeeltelijk voorbereid”, zegt hij. Er zijn momenteel tentenkampen ingericht voor de opvang van zo’n 60.000 mensen. Maar die staan niet noodzakelijkerwijs op de plekken waar mensen naartoe gaan. Dat is ook moeilijk te sturen.”

google_kaart_mosul_thumb_500x340

Eerste hulp: zorgen voor water, toiletten en voldoende schaduw

Voor de vluchtende families die niet in kampen terecht kunnen – het overgrote deel – zijn hulpverleners hard bezig om in korte tijd basishulp te kunnen verlenen. Paul Borsboom: “Je moet zorgen dat mensen te drinken krijgen. Er zullen geulen gegraven moeten worden als toiletten. Je moet het nodige doen om mensen schaduw te geven.”

Screening centers

Rondom de stad zal de Iraakse overheid screening centers inrichten, waar ze zullen nagaan of er onder de vluchtenden ook IS strijders zitten. Borsboom: “In de screening centers zullen humanitaire organisaties worden toegelaten om hulp te bieden.”

Waar vallen de gaten?

“Grootste prioriteiten van Cordaid”, zo zegt Borsboom, “is kijken waar de grote gaten gaan vallen in de hulpverlening. Daar zullen wij inspringen. Je moet zorgen dat mensen op z’n minst de basishulp krijgen. Daarom slaan we nu al hygiëne kits in en leggen we watervoorraden aan.”